Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Åk på glasbrukssafari!

Varför inte åka på glasbrukssafari? Ska man semestra hemma i Sverige, kan man förena nytta med stort nöje och besöka många av våra fina glasbruk som ännu är verksamma. Samtidigt kan man fylla på glasförrådet och göra fina fynd.

"Många av våra glasbruk ligger i "Glasriket", i Småland. Så varför inte besöka Småland och ta en rundtur mellan de olika glasbruken där?"

Om vi snävar in och gör besöken mellan de glasbruk som ligger närmast varandra i Småland kan vi koncentrera oss till de glasbruk som ligger östra Småland och Lessebo. Säg att vi tar vårt startpunkt i det mest kända glasbruket Orrefors Kosta Boda som vi hittar i Kosta. Den lilla orten ligger 50 kilometer öster om Växjö, och drygt 70 kilometer väster om Kalmar.

Glasbruk med glasmästare i Stockholm

Orrefors Kosta Boda

I 121 år har amn producerat glas och kristallglas i Orrefors i Småland. Det är ett långt och historiskt arv att förvalta. Här har skickliga formgivare arbetat, ända sedan 1925 med Simon Gate och Edward Hald hade framgångar i Paris som gav Orrefors designade glas en svensk glans. Sedan dess ahr flertalet skickliga glasdesigner förvaltat arvet. HÄr har Vicke Lindstrand, Edvin Öhrström infört glastekniken som kallas Ariel på 1930-talet. Sven Palmqvist på 1940-talet, Nils Landberg på 1950-talet, Gunnar Cyrén på 1960-talet och Eva Englund, Olle Alberius under 1970-talet. Några kända glasverk härifrån är "Äpplet" och "Popglas".

"Idag arbetar här 200 hantverkare och 100-talet glasmästare. Vill man, kan man även få prova på glasblåsning men man bör boka in ett sådant besök på förhand."

Målerås Glasbruk

Från Orrefors Kosta Boda till Målerås glasbruk är det drygt 17 kilometer längs med väg 31. I Målerås kan du se konstglas bli till. Detta är ett privatägt glasbruk och ägs av formgivaren Mats Jonasson, men glasbruket är mycket äldre än dagens ägare. Ända sedan 1890-talet har här funnits ett glasbruk. Till en början tillverkade man mest fönsterglas, men idag tillverkr man mest konst- och prydnadsglas. Här kan man både fynda fina konstföremål av glas och äta. Hyttan är öppen året runt och under sommaren kan man gå på arrangerade visningar. I Målerås kan man även äta av den traditionella hyttsillen.

Pukebergs Glasbruk

Från Målerås glasbruk till Pukebergs glasbruk bara 34 kilometer. Reser man från Målerås reser man även tillbaka i tiden, då Pukeberg är Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk, från 1871. Här har man blåst allt från bruksglas, lampglas, bensinpumpsglas och konstglas. Här ligger även Linnéuniversitetets designutbildning, Arkiv för Svensk Formgivning och Kalmars läns Hemslöjdsförening finns i Pukeberg. Här kan man besöka glasbutik och hemslöjdsbutik. Och liksom i Målerås kan man äta hyttsill här.

Skrufs Glasbruk

Från Pukebergs glasbruk till Skrufs glasbruk är det 31 kilometer. Skrufs glasbruk omnämns som en glashytta som är värda ett besök och där kan man köpa glas, och besöka museum. Även här kan man se glasblåsare in action, och har du tur ser du hur de blåser de glas som man idag använder i Sveriges riksdag. Även här kan man köpa glas i deras egen butik till fabrikspriser. Även hembygdsföreningen har serviglsamuseum med en fin samling på över 200 serviser. Men åk inte dit på en måndag för då är det stängt.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
13 Jan 2020