Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Vanligaste frågorna om plastfönster

Försäljningen av plastfönster eller PVC-fönster som de också kallas ökar alltmer, trots att man egentligen inte riktigt vet hur länge de håller. Fönstertillverkarna påstår att inga plastfönster ännu har gått sönder – därför vet de inte hur lång hållbarheten är. Inte heller vet man hur de kommer att se ut när de blir riktigt gamla. Med riktigt gamla, menas med över 30 år på nacken. Vad man däremot vet är hur vanliga fönsterglas ser ut som är mer än 30 år gamla.

Vilka är fördelarna med plast- eller PVC-fönster? 

De vanligaste argumenten för att skaffa plastfönster brukar vara att plasten – i plastfönster – inte går sönder på samma sätt som glas i fönstret. Motargumentet till det skulle kunna vara att även laminerade fönsterglas är okrossbara. Dessa laminerade fönster har en skyddande hinna av laminat. Laminatet förhindrar fönsterglaset från att spricka vid yttre våld.

"Krossar man alltså ett sådant fönster, går det ju sönder per se, men laminatet på själva fönsterglaset gör så att fönstret inte splittras. Detta ska exempelvis förhindra en inbrottstjuv att ta sig in via fönstret."

Nu är det inte alltid så att inbrottstjuvarna tar sig in och ut genom ett fönster. Oftast väljer de att ta sig in i och ut genom en altandörr. Men fördelen med ett laminerat fönster invid altandörren är den att om en inbrottstjuv vill ta sig in via altandörren, bör man absolut installera ett fönster med laminat invid altandörren. Det som en inbrottstjuv gör, är att ha sönder fönstret för att kunna sticka in en arm och via det trasiga fönstret öppna altandörren.

Plastfönster

Är det inte inbrott som man vill förhindra, väljer en del barnfamiljer laminerade fönsterglas för att man inte direkt ska behöva byta ut fönstret om olyckan är framme. Vad man tycker om plastfönster i jämförelse med vanliga glas i fönster är ju en fråga om personlig smak. Vissa anser att de kan se skillnad på fönster med riktigt glas och plastfönster.

Är plastfönster bättre isolerade än fönsterglas?

Många plastfönster är limmade i karmen, som även den är av plast. Vissa menar att fönsterkarmarna som är tillverkade av plast gulnar med tiden, och det är som sagt en smakfråga om man tycker att plastfönster ser lite ”plastiga” ut eller om man är mer konservativ när det kommer till fönster och att man bör endast ha glas i fönster.

Här måste varje kund jämföra U-värde på sina fönster, och jämföra U-värdena på energiglas, isolerglas, härdade glas och laminerade glas och lågemissionsglas mot plastfönster.

"Till sist blir intrycket av de olika fönster mycket beroende på vilket material som man använder till fönsterkarmarna. Träkarmar är det klassiska materialet och även det mest omtyckta material som vi ser på fönsterkarmar."

Men aluminiumkarmar kommer starkt, eftersom de är underhållsfria. De kanske inte passar till hus med träpanel, utan då passar bättre till hus som är ritat i funkisstil.

Vilken plast är det i plastfönster?

Den slags plast som det är i plastfönster är PVC. Det står för polyvinylklorid och är en blandning av samma slags plast som finns i vinyl(skivor) och klorid (som man använder till blekmedel). Denna blandning gör att fönster som är tillverkade av PVC håller en hög kvalitet. De är väl isolerade, de är kanske inte så estetiskt tilltalande men de är billiga och täta och energisnåla. Detta i och med att de inte släpper genom kylan in till, eller värmen ut ur huset.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
15 Feb 2022