Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Vanligaste frågorna om plastfönster

Försäljningen av plastfönster eller PVC-fönster som de också kallas ökar alltmer, trots att man egentligen inte riktigt vet hur länge de håller. Fönstertillverkarna påstår att inga plastfönster ännu har gått sönder – därför vet de inte hur lång hållbarheten är. Inte heller vet man hur de kommer att se ut när de blir riktigt gamla. Med riktigt gamla, menas med över 30 år på nacken. Vad man däremot vet är hur vanliga fönsterglas ser ut som är mer än 30 år gamla.

Plastfönster

Vilka är fördelarna med plast- eller PVC-fönster? 

De vanligaste argumenten för att skaffa sig plastfönster brukar vara för att plasten – i plastfönster – inte går sönder på samma sätt som när man har glas, i fönstret. Motargumentet till det skulle kunna vara att även laminerade fönsterglas är okrossbara. Dessa laminerade fönster har en skyddande hinna av laminat. Laminatet förhindrar fönsterglaset från att spricka vid yttre våld.

"Krossar man alltså ett sådant fönster, går det ju sönder per se, men laminatet på själva fönsterglaset gör så att fönstret inte splittras. Det tänker tillverkarna av laminerade fönster ska förhindra en inbrottstjuv att ta sig in via fönstret."

Nu är det inte alltid så att inbrottstjuvarna tar sig in och ut genom ett fönster. Oftast väljer de att ta sig in i och ut genom en altandörr. Men fördelen med ett laminerat fönster invid altandörren är den att om en inbrottstjuv vill ta sig in via altandörren, bör man absolut installera ett fönster med laminat invid altandörren. Det som en inbrottstjuv gör, är att söndra fönstret för att kunna sticka in en arm och via det söndrade fönstret öppna altandörren.

Är det inte inbrott som man vill förhindra, väljer en del barnfamiljer laminerade fönsterglas, ifall att någon – ett barn eller vuxen – sparkar in en boll rakt i fönstret, så ska man inte behöva byta ut fönstret. Vad man tycker om plastfönster, visavi vanliga glas i fönster är ju en fråga om personlig smak. Vissa anser att de kan se skillnad på fönster med riktigt glas och plastfönster.

Är plastfönster bättre isolerade än fönsterglas?

Många plastfönster är limmade i karmen, som även är av plast och att man kan se på plastfönster att de är gjorda av plast. Vissa menar att fönsterkarmarna som är tillverkade av plast gulnar med tiden, och det är som sagt en smakfråga om man tycker att plastfönster ser lite ”plastiga” ut. Eller om man är mer konservativ när det kommer till fönster och att man bör endast ha glas i fönster.

Här måste varje kund jämföra U-värde på sina fönster, och jämföra U-värdena på Energiglas, isolerglas, härdade glas och laminerade glas och lågemissionsglas mot plastfönster.

"Till syvende och sist blir intrycket av de olika fönster, mycket beroende på vilket material som man använder till fönsterkarmarna. Träkarmar är det klassiska materialet och även det mest omtyckta material som vi ser på fönsterkarmar."

Men aluminiumkarmar kommer starkt, eftersom de är underhållsfria. De kanske inte passar till hus med träpanel, utan då passar bättre till hus som är ritat i funkisstil.

Vilken plast är det i plastfönster?

Den slags plast som det är i plastfönster är PVC, som står för polyvinylklorid, en blandning av samma slags plast som finns i vinyl(skivor) och klorid (som man använder till blekmedel). Denna blandning göra att fönster som är tillverkade av PVC håller en hög kvalitet. De är väl isolerade, de är kanske inte så estetiskt tilltalande men de är billiga och täta och är energisnål, i och med att de inte släpper genom kylan in till, eller värmen ut ur huset.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
13 dec 2019