Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Metoder för härdat glas

Det finns metoder som gör att man kan få fönsterglas som är håller mer, bättre och för längre tid än annat slags glas som vi känner till och som används till fönster. Ska man klä fasader med glas, vilket är mycket populärt numera, måste man använda härdat glas. Det skulle ju inte fungera att använda vanligt fönsterglas till hela fasader.

Populärt med härdat glas i fasad

Många arkitekter vill ge klä hela fasader i härdat glas. Det ger husen ett modernt intryck, exempel på sådana fasader är bland annat Stockholm Waterfront Hotel i Stockholm, tidningen Sanomats fastighet i Helsingfors, mer internationellt kända hus med glasfasad är till exempel One World Trade Center (1WTC) i New York.

härdat glas

Många är de arkitekter som vill rita sina byggnader med en hel glasfasad. Glasfasaderna har de fördelarna att de går alldeles utmärkt att tvätta. Sedan speglar de solen och det rådande vädret, vilket gör att byggnaderna inte bryter av mot omgivningen på något störande eller fult sätt.

Metoder för att härda glas

Här finns det olika slags glas som kan härdas på olika sätt beroende på vilket användsningsområde som man har tänkt sig för det härdade glaset. Det enklaste sättet att härda glas är att hetta up glaset till 650 grader. Glaset blir i den massiva värmen mjukt och fritt från spänningar. Efter uppvärmningen kyls glaset sedan ner snabbt så snabbt att det uppstår tryckspänningar i glasets ytskikt och dragspänning i mitten av glaset. På så sätt blir glaset fyra gånger så starkt som annat fönsterglas. Detta slags härdade glas klarar av både värme och kyla.

Solskyddande fönster har Lamellglas 

Fönster med särskilda solskydd har Lamellglas vilket uppstår när man laminerar glasen med en plastfolie. Man tillverkar dem som sandwichpaket. Man varvar plastfolie med glas och härdar sedan dem under högt tryck så att plastfolien smälter samman med glaset. Plastfolien gör att glaset blir svårt att söndra. Och skulle det råka ut för slag göra plasten i glaset att det inte splittras utan hålls ihop. Laminerade glas håller mot UV-strålar med en UV-transmission med endast 2 procent, jämfört med vanliga fönster glas på 50 procent.

Härdade glas krävs i fordons fönster

När man tillverkar bilar och andra slags fordon är det mycket viktigt att man bygger med glas som inte splittras vid minsta krock, utan som skyddar dem som sitter inne i bilen. Därför använder man härdat glas i främst sidorutor och bakrutor. Skulle de fönsterglasen gå sönder bildas i så fall granulat; små trubbiga glasbitar som minskar risken för att människor skadas av det slags glaset.

Hemligheten med Energiglasfönster 

Knepet med Energifönster är den att man lägger i en isolerruta tillsammans med ädelgas argon mellan inner- och ytterglaset. Ädelgasen har en trägare rörelse i utrymmet mellan glasen och får på sätt en bättre isolerande effekt. Dessutom har själva Energiglaset en tunn, tunn  yta medalloxider, vilka släpper in den kortvågiga strålningen som kommer med solskenet in i rummet. på så sätt värms bostaden upp inomhus. Genom att kombinera glas och gas, får man Energiglas som avlägsnar kallras inomhus. Installerar man sådana Energiglas, behöver man inte ha element och radiatorer just invid fönster.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
24 Nov 2020