Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Vad gör en glasmästare?

Information om glasmästare

Om det finns någon som inte vet vad en glasmästare är och gör, är det på sin plats för en beskrivning av yrket, för alla som inte känner till det. Det man numera kallar de hantverkare som arbetar med glas, är allt oftare glastekniker. Den äldre benämningen glasmästare används knappt längre. En glastekniker är en hantverkare – som på samma sätt som till exempel VVS-montörer som arbetar med vatten, ventiler och sanitet – arbetar med glas. Som glasmästare, eller glastekniker kan man arbeta på olika sätt och med olika slags glas.

Glastekniker bygger med glas

En glastekniker använder glas som byggnadsmaterial. Då använder man glas till glasräcken, glasdörrar, glasväggar och glasfasader. Det kan vara för offentliga byggnader som till exempel butikslokaler eller sjukhus, muséer eller liknande. Även i privata bostäder föredrar man alltmer glas i uterum och som balkong- eller altanräcken. Som glastekniker kan hon, eller han arbeta med floatglas, med att härda glas eller lägga på laminat på glas. 

Som glastekniker kan man arbeta med att skära till glas i olika storlekar, allt från glas till vanliga fönster eller bilfönster, till hela fasader av glas. Idag använder glastekniker allt oftare datorer för att skära i glas. Då sker tillskärningen maskinellt och med övervakning av en glastekniker. Att arbeta som glastekniker är ett omväxlande arbete och kan vara både självständigt och relativt fritt. En del glastekniker bildar egna företag och bestämmer då själv vilka uppdrag som de antar.

Stor efterfrågan på glastekniker

Man utbildar sig till glastekniker på yrkesgymnasium eller så lär man sig yrket som lärling på något glasbruk eller på någon glasfabrik. I framtiden tror glasbranschen, att det förmodligen kommer att finnas liten konkurrens om jobben och uppskattar att det kommer att finnas stor efterfrågan på glastekniker de närmaste 5-10 åren. Man tror att efterfrågan kommer att öka i  takt med att vi använder alltmer glas som byggnadsmaterial. Många glasmästare kommer också att gå i pension under de närmaste 10 åren.

Glas som konsthantverk

Det finns glasarbetare som arbetar med glas i kreativt och konstnärligt syfte. De gör vackra ting av glas, såsom dricksglas, tallrikar, skålar, vaser, ljusstakar och diverse prydnadssaker. Här finns det några konstnärer som har gjort sig namn som glaskonstnärer som till exempel Ulrika Hydman Vallien, vars glasverk många har hemma hos sig. Hennes produkter brukar ha stora tulpaner målade, eller ansikten på glasen. Hon arbetade länge på Kosta Boda, från 1972 fram till sin död 2018. Hon gjorde sig ett känt namn som glaskonstnär. Hennes verk var omtyckta av svenskar i olika åldrar men hennes verk vann uppmärksamhet och uppskattning även utomlands. 

Svenskt glas håller hög kvalitet

Generellt sett håller svenskt glas en mycket hög kvalitet. Glas som tillverkas i Orrefors och förut nämnda Kosta Boda, har produkter som alla har blivit vida kända och rönt stor uppskattning både i Sverige och utomlands. Många har en föreställning om glastekniker som blåser glas för hand. Det görs numera väldigt sällan och endast när man gör en begränsad upplaga av glasföremål. De allra flesta glasföremålen görs i stället i stora upplagor i industri men utformas och ritas fortfarande av glaskonstnärer.

glas

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
16 Aug 2021