Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Måste jag byta ut ett fönster som fått en spricka?

Sprickor kan uppstå i fönster av många olika skäl. Yttre våld som desorienterade fåglar, snedsparkade fotbollar eller vanlig skadegörelse är faktiskt inte den vanligaste anledningen till sprickor.

En mycket mer ofta förekommande anledning till spruckna fönster värmespänningar. Dessa uppstår i fönsterglas när det är stora skillnader i temperatur mellan olika delar av glaset. Det kan exempelvis handla om att en del av glaset ligger i solen och resten i skugga eller att en persienn eller gardin är halvt neddragen eller flyttad åt sidan.

Spänningar mellan glas och båge

Dessutom kan en felmonterad fönsterruta spricka om det uppstår spänningar mellan glas och fönsterbåge. En del fönsterglas kan vara mycket känsliga, inte minst då äldre glas som ofta har suttit uppe länge i gamla hus.

En spricka som uppstår på grund av olika typer av spänningar ser nästan alltid ut på samma sätt. Det börjar med att en spricka uppstår i 90 graders vinkel mot fönsterbågen i glasets utsida. Sprickan utvecklar sig sedan mot mitten av glaset där den ofta kan utvecklas till flera små sprickor. Att laga en fönsterspricka till hundra procent går inte, men det finns effektiva metoder som fungerar om du vill att sprickan ska stoppas från att sprida sig.

Ta kontakt med en glasmästare

Har du fått en spricka i ett glas så måste du dock förr eller senare ta kontakt med en kompetent glasmästare för att byta ut fönstret, annars är risken stor att sprickan bara blir större och större och då är till slut en helt trasig ruta slutstationen.

Om du vill stoppa en liten spricka som riskerar att växa till ett problem så kan det vara en bra idé att ha glastejp hemma. Detta är en transparent tejp av polyeten som är i stort sett osynlig när den appliceras på glas. Sprickan kommer förstås fortfarande att synas, men tejpen gör glaset starkare och förhindrar sprickan från att vidgas. Med glastejp på fönstret kan du på ett säkert sätt lyfta ut det och frakta det till glasmästaren innan sprickan vidgas.

Svaret är att du inte omedelbart behöver byta ut ett fönster med en mindre spricka, men desto längre du väntar desto större lär problemen bli.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
15 Oct 2021