Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Allt fler vill ha behållare och förvaringar i glas

I jakten på att minska plastanvändningen har det blivit alltmer populärt med  glasförvaringar. Vi vill ju alla minska användningen av plast i matförvaringar för miljöns skull. Dessutom har det sagts att förvaring av mat i plastburkar inte är särskilt hälsosamt.

Tidningen Ny Teknik skriver att kemikalierna i plasten skulle kunna vara ohälsosam. Mat som värms upp i plastburkar skulle kunna frigöra BPA, alltså Bisfenol A, som till exempel kan orsaka diabetes typ 2, farliga hjärtsjukdomar, infertilitet, skada immunförsvaret och orsaka dåligt kroppsfett. Men stämmer verkligen detta? Är det inte ett PR-trick för att få människor att köpa nya glasburkar för förvaring av mat?

Fel om förvaring av mat i plastburkar

Experter på plaster och kemikalieblandningar i plaster, motsäger detta påstående. Framför allt när det handlar om plaster i matförvaring och upphettning i mikrovågsugnar och diskmaskiner. Bertil Krakenberger är miljökonsult på Atkins, som menar att likaväl som det kan frigöra farliga kemikalier i plast vid en upphettning, kan en upphettning av mat i en glasburk, frigöra kemikalier i glaset. Men detta gäller endast i undantagsfall och under upphettning en längre tid.

"Skulle kunna hända om man till exempel och – mot förmodan – hetta upp fet mat i en mikrovågsugn, som når 120 grader Celsius, enligt Livsmedelsverket. I sådana fall skulle plasten mjukna och bli hälsofarlig. En sådan ska skulle hända om man hettar upp mat i mikrovågsugn på full effekt (900-1000 Watt) i 10 minuter."

Men att köra mat under så lång tid på högsta effekt är inget som någon överhuvudtaget borde göra, menar man på Livsmedelsverket. Och att diska en plastburk i diskmaskin är inte det minsta farligt enligt samma verk. Överhuvudtaget använder man inte längre Bisfenol A i plaster längre. Det gjorde man förut, men de produkterna har man dragit in.

Däremot är glas mer estetiskt

Om man väljer att  förvara maten i glasburkar och glasflaskor så bör det alltså inte vara för att maten blir dålig av plasten, utan för att glas är ett mycket mer estetiskt tilltalande material för förvaring av livsmedel. Det är helt enkelt snyggare. Så anser många inredare.

"När är plast snyggt överhuvudtaget? För det mesta inte alls."

Glasburkar med lock, är alltid snyggare i ett skafferi eller på hyllan i köket, än vad plastförvaringar någonsin kommer att bli. Även dricksglas och vinglas är snygga – varför inte köpa en kombinerad ljuskrona som finns på Cedervall Shapes som både fungerar som lampa och glasförvaring? Vi gillar att visa upp våra glas, med tanke på alla de vitrinskåp vi har i våra hem.  I en sådan ljuskrona kan man hänga upp sina glas i lampan till allmän beskådan. Vi kan även välja att förvara finare glas i vitrinskåp. Eller varför inte göra sin egen upphängningsplats för vinglasen i köket? Man kan spika i två träklossar med tre centimeters mellanrum på en trävägg eller på en panel i köket, så kan man hänga vinglasen upp och ner längs köksväggen.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
13 Nov 2019