Glasmästare Stockholm

Experter på glaslösningar

Omöjligt ha hemligheter med glasvägg hemma?

Det är alltmer populärt med glasvägg hemma. Glas som material i privata bostäder har seglat upp som ett av de mest populära byggmaterialen numera. Det är inte så konstigt med tanke på den rymd och det ljus som glaset ger. De glasväggar vi ser på marknaden är av så pass god kvalitet att det inte gör någon större skillnad om väggen är av glas eller gips när det kommer till hållbarheten. Dessutom behöver en glasvägg ingen underhållning, som en vanlig vägg kräver. Glasväggen behöver man inte tapetsera eller måla om. Det enda som krävs är att man rengör den en eller två gånger om året.

Glasvägg delar av rum – till viss del

Att inreda med en glasvägg gör att du bevarar den öppna ytan i rummet, men ändå separerar de olika delarna av rummet. Det är som att få en avdelare i rummet men ändå inte det. En glasvägg kan till och med isolera ljudet men möjliggör uppsikten över hela rummet ändå. Men är det endast positivt? Om man inreder hela hemmet med glasväggar, mister man inte då möjligheten att få någon privat del för sig själv? Kan man inte ha några hemligheter längre när man installerar en glasvägg?

En lösning är att när man väl vill ha en privat del kan man hänga upp gardiner som man enkelt och snabbt kan dra för när man inte vill att alla ska se vad man har för sig. Men en gardin kan inte skydda mot insyn på samma sätt som en vägg. Har man lampan tänd i rummet, syns ändå allt som man gör innanför rummet bakom gardinen. Så ska en gardin skydda mot insyn fungerar den bara om man inte har lampan tänd i rummet – och hur lyckat är det, egentligen?

Även på kontor kan man behöva avskildhet

Samma avsaknad av avskildhet blir det om man monterar in en vägg av glas på arbetsplatsen. Det man vinner är känslan av rymd och att rummet ser större ut. Men det man förlorar är möjligheten till avskildhet, som man gott och väl kan behöva, även på en arbetsplats. Ibland kan man behöva hålla möten som man inte vill att alla på kontoret ska känna till. Vill man ha  hemliga möten på jobbet, bör man inte ha glasväggar på kontoret.

En glasvägg är mest lyckad om den endast delar av ett rum till en del, till exempel ett större rum där alla samlas för umgänge – ett rum där man inte har så stora behov av att vara privat. Vill man ha mer privata arbetsrum måste man bygga med väggar av annat än glas. Och vill man ha mer privata sovrum hemma, är det bättre med andra slags väggar. Dessutom kan det vara riktigt snyggt med att blanda olika slags material i väggarna i hemmet.

Full insyn med ytterdörr av glas

Det är inte bara väggar som är av glas, numera vill vi ha alltfler ytterdörrar som är av glas och som öppnar för full insyn utifrån (och inifrån och ut – givetvis). Men hur säkert är det att ha en dörr av glas? Hur tryggt känns det att utomstående kan titta in? Måste man vara excentrisk för att vilja ha en glasdörr som alla kan titta in genom? Att man som boende i huset vill kunna titta ut, är kanske mer eller mindre självklart, om det är mot den egna trädgåren eller mot en fin utsikt, men det krävs en viss förmåga att klara av att andra kan ha full sikt in.

Vi är rätt val av glasmästare i Stockholm, med kompetens för att åta oss alla uppdrag.
13 Jun 2019